Snel emotioneel geraakt? Hoe komt dat?
Emoties…. We hebben ze allemaal. Ze zijn deel van ons mens-zijn. Ze kunnen ons energie geven of energie kosten. Lastiger is het wanneer je je overweldigd voelt door je emoties en ze de controle over jezelf overnemen. We kennen allemaal wel situaties waarin onze emoties opspelen. Iemand zegt iets dat je raakt en waardoor je boos wordt. Of je voelt je aangevallen omdat iemand iets - voor jou – confronterend zei. Of de tranen komen boven …. Je emoties worden getriggerd…
Hoe komt het dat we zo emotioneel worden?
Het feit dat je emotioneel reageert op iets, wordt voor een groot deel verklaard doordat je geraakt bent in iets dat héél belangrijk is voor jou. Wat jij belangrijk vindt in het leven of werk, zijn jouw (onbewuste) waarden en daar leef jij naar. Dit is dan ook een van je sterktes. Bijvoorbeeld: wanneer 'waardering' voor jou een zeer belangrijke waarde is, is dat iets wat jij ook vaak doet naar anderen toe. Het is iets “typisch voor jou”. Mensen kennen je zo, als iemand die anderen veel waardeert.
Maar je sterktes zijn ook ineens je zwakke plekken!
Want dat wat jou ‘groot of speciaal’ maakt, zijn ook de zaken die je emotioneel kunnen ‘triggeren’ wanneer iemand jou er níet in erkent. Vooral wanneer je verknocht bent aan jouw waarden. Dan voel je je alleen maar goed wanneer de ander je erin bevestigt. Want mensen die je helemaal niet waarderen voor wat je doet of wie je bent en dit ook niet uitspreken, kunnen je emotioneel maken.
Dat raakt je. Je wordt dan boos, gefrustreerd, onzeker, verdrietig…. Soms verlies je daardoor het vertrouwen in die persoon of ontstaat er een barst in je relatie tot die persoon. Je kan dan ook reageren op een manier die je relatie serieus kan beschadigen.
De meest voorkomende emotionele triggers vind je terug in:
Aanvaard worden – geliefd zijn – gewaardeerd worden – autonomie – vrijheid – aandacht krijgen – begrepen worden – verbondenheid – respect – liefde – in controle zijn – orde – veiligheid – plezier – fair behandeld worden – rechtvaardigheid – geruststelling – erbij horen – evenwicht
Sommige uit de lijst zal je herkennen als een van jouw mogelijke emotionele triggers. Andere zullen je weinig of niets zeggen. Dat is dan ook heel persoonlijk. En dit verklaart ook waarom je soms emotioneel wordt. Iedereen heeft zijn eigen waarden en die komen niet altijd overeen met die van jou. Dus niet iedereen weet waar jij gevoelig voor bent. Daarnaast kan het zijn dat je je té afhankelijk maakt van de bevestiging van je waarden door anderen.
Hoe houd je jouw emoties onder controle?
Om te beginnen is het belangrijk te weten dat er niets mis is met jouw behoeften. Ze kenmerken jou en dat is een positief punt! De reden dat jij iets belangrijk vindt, er volledig achter staat en dat ook ontwikkeld hebt, is omdat het je ergens in je leven heeft geholpen en gediend. Je hebt dat ingezet of ontwikkeld omdat jij dat toen nodig had.
Terugkomend op waardering. Misschien heb jij als kind - onbewust - geleerd, wanneer iemand mij waardeert en zegt dat ik iets goed heb gedaan, dan ben ik sterk en zelfzeker. Waardering krijgen is dan een sleutelelement geworden om je sterk te voelen.
Wanneer je echter héél véél waardering nodig hebt, dan ontwikkel je een mogelijke ‘zwakke plek’, die je emotioneel kan triggeren. Je maakt van die behoefte iets heel persoonlijks. Namelijk, alleen als ik waardering krijg, ben ik oké.
Emotioneel geraakt? Wat kan je doen?
- Besef dat je emotioneel geraakt bent. Klinkt logisch maar toch beseffen we op het moment zelf vaak niet dat we ons door onze emoties laten leiden.
- Stel je de vraag in welke waarde je nu geraakt bent. Waarin botsen mensen met jou? Wat is het dat jij belangrijk vindt en waar je niet in wordt gevolgd of erkend.
- Bepaal hoe afhankelijk je bent van deze waarde. Neem jij de reactie van je gesprekspartner (veel te) persoonlijk?
- Bekijk de positie en intentie van de andere. Wat is de intentie van die ander? Klopt die intentie met jouw emotionele reactie? Is hij écht op zoek om je klein te houden of te kwetsen? Klopt wat jij denkt met de realiteit?
- En goed om weten, weet dat emoties komen en gaan. Als eb en vloed. "Emotions are visitors". Het zijn geen eeuwige blijvers.
Je bewust zijn van jouw mogelijke emotionele triggers zal je helpen om alvast je emotionele reactie te begrijpen.
Hoe je emoties onder controle houden op het moment zelf?
Daarnaast is er altijd een zeer belangrijke manier om je emoties op het moment zelf onder controle te houden: een vertraagde ademhaling en afstand nemen van je eigen verhaal.
1) Focus op je ademhaling
- Concentreer je op een trage en diepe buikademhaling.
- Volg het ritem: 4 tellen in - 3 tellen ophouden - 5 tellen uit.
- Hou je aandacht bij je ademhaling en voel de lucht in en uit stromen.
- Dit neemt je aandacht weg van je emotionele, fysieke reactie en houd je gefocust op jezelf.
- Pas mindfulness technieken toe.
2) Take a break
- Deze stap wordt veel te weinig genomen.
- Excuseer je even en neem letterlijk een pauze en afstand van de omgeving en situatie waar je in zit.
- Geef hiervoor een neutrale uitleg. Een koffie halen, iets anders halen,...
- Dit geeft je de nodige tijd om je emoties even de ruimte geven en zo af te koelen.
3) Stap uit je verhaal en bekijk de situatie als een "buitenstaander"
- Observeer en beschrijf wat er zich afspeelt en zie jezelf als derde partij.
- Wat zie je gebeuren? Wat zie je jezelf doen, voelen?
- Bekijk de situatie vanuit de feiten. Zo bekijk je het geheel op een rationele manier.
Herken je dit "emotioneel" verhaal?
Resoneert dit met wat jij meemaakt? Voel je je op werk ook soms gefrustreerd, kwaad, onzeker,...en zet dat een domper op je functioneren? Kost het je energie en weet je niet hoe ermee om te gaan? Dan help ik je graag!
Ik begeleid professionals, managers, (niet-)leidinggevenden, zelfstandig ondernemers met individuele coaching om uit te klaren wat jou parten speelt, wat je emotioneel lastig maakt, om van daaruit te werken richting je doel, wat je wél wilt bereiken. Hierin ben ik jouw 'thinking partner' en samen ontwarren we je kluwen aan emoties en remmingen.
Hieronder een getuigenis van een van mijn klanten:
"Gretl werd door mijn werkgever voorgesteld om me te coachen. Ik was eerst sceptisch. Maar reeds na het eerste gesprek voelde ik een soort bevrijding. Het deed zo goed om eens mijn hart te kunnen luchten. Dan nog bij iemand die een totale vreemde voor me was. De eerste gesprekken waren voor mij een "loslaten", een waterval van woorden, gedachten, gevoelens, tranen. Kunnen benoemen wat je een slecht gevoel geeft, is al een grote stap! Zolang de negatieve gedachten door je hoofd spoken, kun je géén beslissingen nemen, blijf je steken, maakt je verward. Het was confronterend te horen dat ik mezelf ergens achtergelaten had onderweg, mezelf vergeten was... maar het gaf me na de sessies de nodige 'boost' om terug het juiste pad te vinden! Voor mij zijn onze sessies een openbaring. Ik leer vooral mezelf beter kennen en aanvaarden dat goed ook goed genoeg kan zijn. Een dikke dankjewel, Gretl, omdat je me iets hebt teruggegeven wat ik niet meer had gehoopt terug te vinden. Ik zie al uit naar onze volgende sessie." - (Rudy V. Senior Project Manager - bouwsector)
Zit je ook vast in een kluwen van emoties of stress en wil je terug vooruit kunnen? Aarzel niet. Hier is écht iets aan te doen. In enkele sessies krijg je zaken helder die maar blijven malen en draaien en je belemmeren in je functioneren. Bel me of mail me. We bespreken dan samen een plan van aanpak.
Emotioneel Geraakt? "How not to take things personally"
Hierbij wil ik je ook nog inspireren met deze fantastische TEDX Talk van Frederik Imbo.
Meer van dat?
Spreekt je dit aan? Lees je graag meer over hoe je je zelf kennis kan verhogen? Wil je deze inzichten graag ontvangen? Schrijf je dan in voor de 'nieuwsbrief'. Ik schrijf er enkele per jaar.
Veranderen vraagt moed. Waar haal je die?
Angst voor verandering? Tips om te veranderen? Mis je zelfvertrouwen? Het geheim wapen om te veranderen is moed. Lees meer hier.
Coronatijden ... volhouden... ja maar hoe?
We worden zwaar uitgedaagd door het COVID-19 virus. Omgaan met stress, onzekerheid, onduidelijkheid, weinig perspectief... En toch moeten we manieren vinden om gemotiveerd te blijven zodat we het virus overwinnen.
Voel je als manager dat je meer of beter kan, maar "iets" houdt je tegen om te veranderen?
Voel je je als manager of ondernemer geremd of vastzitten in wat je doet? Ben je toe aan verandering maar je weet niet wat of hoe te veranderen? Dat voelt aan als een frustratie, want je zet je volle potentieel niet in. Inzicht in jezelf, je angsten doorbreken en actie zijn hiervoor nodig.
5 tips tegen perfectionisme, hoe aanpakken?
Perfectionisme duwt professionals vaak wel vooruit in hun carrière, maar soms kan de prijs die ze hiervoor betalen hoog zijn: stress, angst, zelftwijfel, onzekerheid, … Wat hen tot perfectionisme leidt, is vaak het onbewust verlangen naar waardering en goedkeuring van anderen. Ontdek hier tips.
Waarom het goed is jouw balans te maken van het voorbije jaar en decennium
Aan het einde van een jaar, van een decennium, is het nuttig om er even bij stil te staan en de balans te maken. Want, hoe je de dingen nú ziet, zal vormgeven aan je toekomst, aan hoe je een nieuw (werk)jaar zal starten.
19 december 2019
Wat moet ik me voorstellen bij individuele coaching?
Wat is coaching? Hoe gaat dat in zijn werk? Wat levert het me op? In dit artikel geef ik je een overzicht van wat coaching wel en niet is.
5 stappen om als manager om te gaan met stress
Last van stress? Onthoud vooral dat vertragen, afstand nemen en tijd nemen voor reflectie bijzonder nuttig zijn.