Coronatijden ... volhouden... ja maar hoe?
“Dit zijn ongeziene tijden” … Ik zeg niets nieuws. Het zijn tijden van isolatie en onzekerheid. En onzekerheid verhoogt stress.Professionals, managers, ondernemers moeten plots hun bedrijf of business anders ‘managen’. Alles moet snel gaan, projecten worden gestopt of net dringend opgestart, mensen zijn tijdelijk werkloos of juist massaal ingeschakeld, een heropstart moet worden voorbereid…We zijn volledig weggerukt uit onze vaste patronen, vaste gewoontes. Tal van zaken moeten nu ‘gemanaged’ worden op een totaal nieuwe manier.
Als ik met collega’s, andere ondernemers, vrienden of familie praat, dan merk ik dat iedereen op zijn eigen manier reageert. Ook de emoties variëren. Er is angst, onzekerheid, frustratie, weerstand, … anderen blijven doorzetten en geven niet op, weer anderen reageren eerder gelaten. Als dat te lang duurt, kan het wel impact hebben op ons energiepeil, onze motivatie en drive om door te zetten.
En toch mogen we ons niet laten gaan. Volhouden is de boodschap! In ons aller belang. “If we care today, we’ll enjoy tomorrow”
Wat kan je doen tegen stress? Hoe ‘manage je jezelf’?
Ik neem voor deze gelegenheid even de ‘self determination theory’ (Edward L. Deci en Richard M. Ryan) als kapstok. (Geen paniek, we keep it simple ;))
Daarin wordt beschreven dat onze motivatie gevormd wordt door 3 behoeften:
- Autonomie: behoefte van individuele vrijheid en zelfstandig beslissingen nemen. Behoefte om zaken na te streven die voor jou belangrijk en waardevol zijn.
- Verbondenheid: de universele behoefte om verbonden te zijn met anderen en voor anderen te zorgen. Het gevoel erbij te horen, gezien en gewaardeerd te worden.
- Competentie: je eigen kennis, ervaring, talenten en vaardigheden inzetten en zaken verwezenlijken
BAM! Laat het nu net die 3 zaken zijn die in deze tijden serieus worden uitgedaagd! Onze vrijheid is momenteel sterk aan banden gelegd. Onze verbondenheid wordt serieus op proef gesteld. En voor velen is het nu moeilijk om je gekende competenties in te zetten. Zeker voor mensen wiens bedrijf nu dicht is.
Hoe volhouden? Gemotiveerd blijven en energie hoog houden?
Volgens mij ligt de uitdaging erin om tóch te blijven inzetten op deze 3 domeinen, maar ANDERE MANIEREN te vinden die ons hierin helpen. Misschien wel manieren die we nog niet kenden, nog niet ontdekt hadden… Dan komt het erop neer om CREATIEF te zijn en vooral open te staan voor VERANDERING. Dat kan al in kleine dingen zitten, het hoeft niet altijd groot te zijn.
En dan op zoek gaan naar de VOORDELEN ervan.
Stel dat we deze 3 domeinen - autonomie, verbondenheid en competentie - vooropstellen als doel om onze motivatie en drive hoog te houden. Dan kunnen volgende vragen ons helpen om hierin stappen te zetten.
1) Autonomie
- Welke impact heeft deze nieuwe situatie op vlak van jouw autonomie?
- Welk niveau van individuele vrijheid had je voordien?
- Wat leer je hieruit?
- Wat kan je nu veranderen of anders aanpakken zodat je toch je persoonlijke vrijheid vormgeeft of behoudt?- Welke voordelen zie je die je in de toekomst verder wil inzetten?
In veel bedrijven waar telewerk niet bestond, werd plots overgeschakeld naar thuiswerk. Hoe kijk je daar nu naar? Zowel als werkgever en als werknemer? Wat zijn de nadelen? En vooral, wat zijn de voordelen die je wilt meenemen in de toekomst?
2) Verbondenheid
- Op welke andere manier kan je verbondenheid onder je collega’s / teams / familie / vrienden onderhouden? Ook met je collega’s die tijdelijk werkloos zijn.
- Wat is de frequentie van contact die jij nodig hebt om je gemotiveerd en goed te voelen?
- Wat leer je hieruit als positiefs dat je wil meenemen in de toekomst?
- Welke mensen heb je voordien (veel te) weinig gehoord ‘omdat het er maar niet van kwam’?
- Welk effect zou het hebben als je die mensen nu eens contacteert, uit interesse of bezorgdheid over hen? Effect op hen? Effect op jou?
- Wat leer je uit deze situatie?
Zelf heb ik nooit gedacht dat ik, op zoek naar meer verbondenheid met mijn ouders die te veraf wonen, ooit online scrabble met hen zou spelen. En zij al zeker niet. Het is verbazend welk een effect van verbinding dat heeft. Maar ook op vlak van competentie-ontwikkeling zijn we goed bezig :)
3) Competenties
- Wat heeft deze plotse verandering jou tot hiertoe (bij)geleerd?
- Wat kan je nú bijleren dat je altijd al had willen leren?
- Welke competenties zie je je medewerkers inzetten die je nog niet had ontdekt bij hen?
- Welke voordelen zie je daarin?
- Hoe wil je die voordelen meenemen in de toekomst?
Leerkrachten zijn in no time overgeschakeld naar online lesgeven. Voorheen weinig of niet gedaan. Op korte tijd hebben ze geleerd hoe lessen online te zetten en de leerlingen op die manier mee te nemen in hun verhaal.
Ze ontdekken dus nieuwe dingen. Zeker zijn er moeilijkheden en nadelen aan verbonden, maar ook voordelen.
Verandering is altijd lastig. Zolang we in de verandering echter blijven nieuwsgierig zijn, blijven proberen en blijven bijleren, dan blijven we groeien. Groeien werkt motiverend.
Elke situatie heeft twee kanten. De vraag is, hoe kan je naast de vele moeilijkheden, zware uitdagingen, vaak ook pijn en verdriet, óók je blik zetten op wat deze veranderingen jou leren, jou als voordelen meegeven en hoe je deze in de toekomst van je business, bedrijf, werk of leven kan meenemen.
Als je die voordelen en groeimogelijkheden ziet, dan heb je weer een doel om voor te gaan, een motivatie en drive om die verandering in werkelijkheid om te zetten. En ja, het is zeker waar, makkelijk is dat niet. Soms moet je heel hard zoeken om de voordelen te zien, … en tóch geloof ik dat die er ook zijn. Hoe groot of klein ook…
Ik wens je een grote portie blijvende motivatie en drive om door te gaan! Zorg goed voor elkaar, zorg goed voor jezelf! - Gretl.
Graag begeleiding in "volhouden"?
Zit je zelf vast en wil je hierin geholpen worden? Kijk dan even naar mijn aanbod of laat ons gewoon even bellen.
Meer van dat?
Spreekt je dit aan? Lees je graag meer over hoe je je zelf kennis kan verhogen? Wil je deze inzichten graag ontvangen? Schrijf je dan in voor de 'nieuwsbrief'. Ik schrijf er enkele per jaar.
Veranderen vraagt moed. Waar haal je die?
Angst voor verandering? Tips om te veranderen? Mis je zelfvertrouwen? Het geheim wapen om te veranderen is moed. Lees meer hier.
Snel emotioneel geraakt? Hoe komt dat?
Emoties zijn deel van ons mens-zijn. Maar soms nemen ze de controle over ons zelf. Dan is het goed te begrijpen waarom je emotioneel geraakt wordt.
Voel je als manager dat je meer of beter kan, maar "iets" houdt je tegen om te veranderen?
Voel je je als manager of ondernemer geremd of vastzitten in wat je doet? Ben je toe aan verandering maar je weet niet wat of hoe te veranderen? Dat voelt aan als een frustratie, want je zet je volle potentieel niet in. Inzicht in jezelf, je angsten doorbreken en actie zijn hiervoor nodig.
5 tips tegen perfectionisme, hoe aanpakken?
Perfectionisme duwt professionals vaak wel vooruit in hun carrière, maar soms kan de prijs die ze hiervoor betalen hoog zijn: stress, angst, zelftwijfel, onzekerheid, … Wat hen tot perfectionisme leidt, is vaak het onbewust verlangen naar waardering en goedkeuring van anderen. Ontdek hier tips.
Waarom het goed is jouw balans te maken van het voorbije jaar en decennium
Aan het einde van een jaar, van een decennium, is het nuttig om er even bij stil te staan en de balans te maken. Want, hoe je de dingen nú ziet, zal vormgeven aan je toekomst, aan hoe je een nieuw (werk)jaar zal starten.
19 december 2019
Wat moet ik me voorstellen bij individuele coaching?
Wat is coaching? Hoe gaat dat in zijn werk? Wat levert het me op? In dit artikel geef ik je een overzicht van wat coaching wel en niet is.
5 stappen om als manager om te gaan met stress
Last van stress? Onthoud vooral dat vertragen, afstand nemen en tijd nemen voor reflectie bijzonder nuttig zijn.