5 tips tegen perfectionisme, hoe aanpakken?

Ontvang het gratis e-book: "5 tips tegen perfectionisme"

Als professional last van perfectionisme in je werk en wil je weten hoe dit aan te pakken? Ontdek binnen ons e-book vijf concrete tips om perfectionisme aan te pakken! Of lees alvast een sneak preview onderaan.

Gratis e-book. 5 tips tegen perfectionisme door People@Work.

Perfectionisme... hoe ontstaat dat?

Bij de meeste professionals die ik over de vloer krijg, die last hebben van perfectionisme, leer ik dat dit vermoedelijk ergens in hun kindertijd is ontstaan. Een moeilijke omgeving of omstandigheden hebben ertoe geleid dat ze als kind dachten of voelden dat ze niet voldeden aan de wensen en verwachtingen van anderen. Of, ze kregen niet de liefde of bevestiging waar ze onbewust nood aan hadden.

Om toch bevestiging, waardering of liefde van anderen te ervaren, deden ze dan heel hard hun best, deden ze wat anderen verlangden, hoopten ze zo waardering en bevestiging te krijgen. Dit patroon wordt echter vaak meegenomen in hun volwassen leven.

Meestal duwt perfectionisme mensen wel vooruit in hun carrière, maar de prijs die ze hiervoor betalen, kan best hoog zijn. Hun leven en werk wordt volledig ingenomen door stress, angst, onzekerheid, zelftwijfel. Ze “zijn pas íemand” als iemand anders het hen zegt. Ze voelen zich pas goed en krijgen pas energie als iemand anders hen die waardering geeft. Met andere woorden, ze laten hun eigen goed voelen en hun eigen waarde volledig afhangen van wat anderen zeggen… of niet(s) zeggen. En vaak komt die waardering waar ze zo op hopen niet, wordt die niet uitgesproken, niet aangetoond.

Hoe komt dat?

Anderen kénnen je als een hardwerkend persoon. Als professional ben je iemand waar ze altijd en overal kunnen op rekenen, die altijd klaar staat, die vragen van directie onmíddellijk vastpakt, die presentaties perfectioneert, die ’s avonds doorwerkt… Ze vinden het “normaal” want zo kénnen ze jou, jij “bent” gewoon zo. Dit patroon van altijd maar presteren in functie van anderen, kan je echter op termijn ziek maken. Want je loopt jezelf voorbij, je energiepeil zakt…

5 tips tegen perfectionisme, hoe aanpakken?

Veranderen vraagt moed. Waar haal je die?

Angst voor verandering? Tips om te veranderen? Mis je zelfvertrouwen? Het geheim wapen om te veranderen is moed. Lees meer hier.

Waar haal ik de moed om te veranderen?

Snel emotioneel geraakt? Hoe komt dat?

Emoties zijn deel van ons mens-zijn. Maar soms nemen ze de controle over ons zelf. Dan is het goed te begrijpen waarom je emotioneel geraakt wordt.

Wat vertellen mijn emoties me?

Coronatijden ... volhouden... ja maar hoe?

We worden zwaar uitgedaagd door het COVID-19 virus. Omgaan met stress, onzekerheid, onduidelijkheid, weinig perspectief... En toch moeten we manieren vinden om gemotiveerd te blijven zodat we het virus overwinnen.

Hoe blijf je gemotiveerd?

Voel je als manager dat je meer of beter kan, maar "iets" houdt je tegen om te veranderen?

Voel je je als manager of ondernemer geremd of vastzitten in wat je doet? Ben je toe aan verandering maar je weet niet wat of hoe te veranderen? Dat voelt aan als een frustratie, want je zet je volle potentieel niet in. Inzicht in jezelf, je angsten doorbreken en actie zijn hiervoor nodig.

Hoe doe je dat?

Waarom het goed is jouw balans te maken van het voorbije jaar en decennium

Aan het einde van een jaar, van een decennium, is het nuttig om er even bij stil te staan en de balans te maken. Want, hoe je de dingen nú ziet, zal vormgeven aan je toekomst, aan hoe je een nieuw (werk)jaar zal starten.

19 december 2019

Benieuwd naar meer?

Wat moet ik me voorstellen bij individuele coaching?

Wat is coaching? Hoe gaat dat in zijn werk? Wat levert het me op? In dit artikel geef ik je een overzicht van wat coaching wel en niet is.

Wat is coaching wel en niet?

5 stappen om als manager om te gaan met stress

Last van stress? Onthoud vooral dat vertragen, afstand nemen en tijd nemen voor reflectie bijzonder nuttig zijn.

5 stappen om om te gaan met stress

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x