Voel je als manager dat je meer of beter kan, maar "iets" houdt je tegen om te veranderen?

Een van de grootste frustraties die ik hoor bij mijn cliënten is het feit dat ze, als manager of ondernemer, last hebben van een beklemmend gevoel omdat ze weten dat ze meer of beter kunnen of iets meer betekenisvol willen realiseren. Maar "iets", wat ze niet kunnen definiëren, houdt hen tegen. Zo blijven ze maar gewoon verder doen. Het houdt hen klein. Hun échte potentieel gaat verloren...

Herken jij deze frustratie?

De frustratie van het onbenut potentieel ...

Hoe jammer voor de wereld, hoe jammer voor je business, hoe jammer voor jouw klanten want je kan zoveel meer betekenen voor hen. Er zit zoveel meer in wat jij kan brengen.

En hoe jammer voor jou, want je leeft jouw leven met de rem erop.

En toch komt dat heel vaak voor. Weet dat je daar niet mee moet blijven zitten. Hier bestaan wel degelijk oplossingen voor. Laat ons dat even van naderbij bekijken:

Vanwaar komt die frustratie? 

Het antwoord …. Dat vind je in je on(der)bewuste. Diep van binnen ligt jouw remming meestal in.

  • Angst of onzekerheid, (zelf)twijfel, schrik om te veranderen.
  • Onbewuste normen (je "moeten" en "niet mogen"-lijst) die je verbieden te gaan voor wat jij wilt.
  • Vastgeroeste gewoontes die je "in slaap" hebben gewiegd.
  • Meningen van mensen die je tegenhouden.
  • Zelf niet helder krijgen wat je wilt.

Allemaal heel normaal. Iedereen heeft wel last van een of meerdere van bovenstaande...

Wat kan je hieraan doen? 

Onderstaand schema toont je welke fases je kan doorlopen om uit je "comfortzone" te stappen en te evolueren naar je volle potentieel.

  • Uitzoeken en definiëren wat je écht wilt.
    Wat is jouw passie? Waarin wil je betekenisvol zijn? Durf te dromen. Dream big! Eens dit helder is, heb je je magneet die jou in beweging brengt.
  • Helder krijgen van wát het exact is dat je afremt.
    Zoals hierboven beschreven, je angsten, twijfels, andermans meningen….
    Met andere woorden, je “fear-zone”.
  • Ga door je angsten heen en neem actie
    Dat is de lastigste stap. Dit is de stap van verandering en actie.
    We hebben een natuurlijke weerstand tegen verandering. Het voelt meer comfortabel of veiliger om te blijven zitten in wat we kennen. Maar dan houden we ons klein, beperkt.

Blogpost over omgaan met frustratie door People@Work.

Vaak blijven professionals ‘hangen’ in de fear-zone.

Het zijn echter jouw “fear”-gedachten die je tegenhouden. Hoe jij denkt, bepaalt jouw angsten. Deze gedachten hebben wel een functie. Ze zetten je op ‘alert’ om je te beschermen. Echter, vaak zijn ze té aanwezig en dat weerhoudt je om te groeien.

Deze fear-zone geeft onrust, druk, stress, ongemak, frustratie….

Als we daarin blijven hangen, wordt het een last om dragen. Je wil vooruit ...maar remt voortdurend af.
“There is no heavier burden than an unfulfilled potential” (Charles Shulz). Wanneer je echter de controle loslaat, vertrouwt in wat je al hebt en kent, vertrouwt in wat komen zal en dat het wel goed komt, kleine acties begint te nemen, dan zet je stappen in jouw persoonlijke groei. Het vraagt wat durf en lef om jouw comfortzone los te laten. Maar dan zal je voelen dat je “leeft”. Want …het meervoud van lef is leven!

Makkelijk gezegd, moeilijker gedaan...

We hebben er allemaal schrik van. En toch hoeft dat niet zo beangstigend te zijn. Je komt namelijk in de “learning-zone”.  Dit is de fase waarin je nieuwe dingen vastpakt, bijleert, je horizon verbreedt. Dit maak je zelf behapbaar, op jouw maat. Je hoeft geen grote stappen te zetten. Je kan dat in kleine stappen doen en op jouw tempo. Als jij schrik hebt om voor een groot publiek te spreken, begin dan met een klein groepje, met mensen waar je je veilig bij voelt. Just do it. Vraag hen feedback. Leer en groei.

Persoonlijk hou ik zelf ook van de geleidelijkheid. Stap voor stap.

Mijn stap van werknemer naar zelfstandig coach ging ook niet over één nacht ijs. Ook ik ben door mijn fear-zone gegaan. Hierin heb ik enerzijds vooral geleerd dat actie nemen, je angsten doet inkrimpen. “Action cures fear”. Anderzijds heb ik ingezien wat de waarde is van het vragen van hulp, advies, begeleiding, informatie bij mensen die hierin vakkundig zijn. Je moet het niet alleen doen. Er zijn experten op elk vlak. Je leert veel bij, het is waardevol, je voelt je gesteund en je kan snelheid nemen. 

Zo volgde ik infosessies hoe zelfstandige te worden, vroeg advies aan een boekhouder, verzekeraar, volgde verschillende opleidingen tot professioneel coach, liet me zelf coachen op mijn eigen belemmeringen, volgde cursussen, ….en …zette stappen. Stap voor stap. Dag voor dag. Nu ,vele maanden verder, heb ik al zoveel bijgeleerd en voel ik me zoveel beter.

Moraal van het verhaal: Je grootste voldoening vind je in het inzetten van je potentieel. Om hierin te groeien gaan we allemaal door een aantal fases. Trust the process. Je volle potentieel benutten vraagt (1) inzicht in jezelf en (2)actie ondernemen.

Graag begeleiding in?

Zit je zelf vast en wil je hierin geholpen worden? Kijk dan even naar mijn aanbod of laat ons gewoon even bellen.

Individuele coachingGroepstraining

Meer van dat?

Spreekt je dit aan? Lees je graag meer over hoe je je zelf kennis kan verhogen? Wil je deze inzichten graag ontvangen? Schrijf je dan in voor de 'nieuwsbrief'. Ik schrijf er enkele per jaar. 

Volg ons op LinkedIn of Facebook.

Voel je als manager dat je meer of beter kan, maar

Veranderen vraagt moed. Waar haal je die?

Angst voor verandering? Tips om te veranderen? Mis je zelfvertrouwen? Het geheim wapen om te veranderen is moed. Lees meer hier.

Waar haal ik de moed om te veranderen?

Snel emotioneel geraakt? Hoe komt dat?

Emoties zijn deel van ons mens-zijn. Maar soms nemen ze de controle over ons zelf. Dan is het goed te begrijpen waarom je emotioneel geraakt wordt.

Wat vertellen mijn emoties me?

Coronatijden ... volhouden... ja maar hoe?

We worden zwaar uitgedaagd door het COVID-19 virus. Omgaan met stress, onzekerheid, onduidelijkheid, weinig perspectief... En toch moeten we manieren vinden om gemotiveerd te blijven zodat we het virus overwinnen.

Hoe blijf je gemotiveerd?

5 tips tegen perfectionisme, hoe aanpakken?

Perfectionisme duwt professionals vaak wel vooruit in hun carrière, maar soms kan de prijs die ze hiervoor betalen hoog zijn: stress, angst, zelftwijfel, onzekerheid, … Wat hen tot perfectionisme leidt, is vaak het onbewust verlangen naar waardering en goedkeuring van anderen. Ontdek hier tips.

5 tips tegen perfectionisme

Waarom het goed is jouw balans te maken van het voorbije jaar en decennium

Aan het einde van een jaar, van een decennium, is het nuttig om er even bij stil te staan en de balans te maken. Want, hoe je de dingen nú ziet, zal vormgeven aan je toekomst, aan hoe je een nieuw (werk)jaar zal starten.

19 december 2019

Benieuwd naar meer?

Wat moet ik me voorstellen bij individuele coaching?

Wat is coaching? Hoe gaat dat in zijn werk? Wat levert het me op? In dit artikel geef ik je een overzicht van wat coaching wel en niet is.

Wat is coaching wel en niet?

5 stappen om als manager om te gaan met stress

Last van stress? Onthoud vooral dat vertragen, afstand nemen en tijd nemen voor reflectie bijzonder nuttig zijn.

5 stappen om om te gaan met stress

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x