Wat moet ik me voorstellen bij individuele coaching?
“Wat moet ik me eigenlijk voorstellen bij zo’n individuele coaching”, vragen mensen die voor het eerst bij me aankloppen. Ik kan het me zeer goed voorstellen. Als manager heb je het super druk en tegelijk loop je doodmoe. Je voelt je erg verantwoordelijk en tegelijk voel je je onzeker. Je wil eens kunnen doorwerken, merkt dat je constant wordt gestoord en het irriteert je, je hebt last van een (bijna) continue vorm van stress…Je zit zó op je tandvlees en je verlangt er zo erg naar dat dit verandert.
Maar hoe? Hoe kan ik meer balans krijgen in mijn werk en leven? Hoe kan ik innerlijk rustiger worden? Hoe kan ik terug energie en goesting krijgen in mijn werk? Hoe doe ik dat dan? Hoe pak ik dat aan? Waar kan ik hiervoor hulp vragen? Dan hoor je wel eens zeggen “zoek een coach, laat je coachen”… en daar sta je dan, nóg meer vragen.
Een coach … al zoveel over gehoord, maar wat doen die dan? Is dat niet “fluffy”? Ik ben een nuchter, pragmatisch en down-to-earth type, is dat dan wel iets voor mij? Hoe gaat dat in zijn werk? Wat zal mij dat opleveren? Deze vragen en twijfels komen heel vaak boven en dat is maar normaal. Als je nog nooit een coaching hebt meegemaakt of, als je er zelfs nog nooit van gehoord hebt, is het normaal dat je met deze vragen zit. Hier kan ik je alvast enkele verduidelijkingen geven hoe ik individuele coaching aanpak, wat het wel en niet is.
Coaching is wel:
Elke persoon heeft zijn of haar eigen stressfactoren. Er zijn geen twee gelijke voorbeelden. Iedereen is anders. Daarom is coaching een individueel en op de persoon afgestemde aanpak waarbij het 100% gaat over jouw situatie en stressbeleving.
De bedoeling van coaching is jouw inzichten en zelfbewustzijn vergroten in jouw eigen stresssituatie. We staan stil bij wat jou stress bezorgt. Via vele vragen ontwarren we en analyseren we wat jouw stress écht veroorzaakt. Deze vragen gaan niet alleen over wat jouw omgeving voorstelt, hoe jij en anderen zich gedragen maar ook hoe jij denkt over dit alles, wat jouw overtuigingen zijn en ook wat jij bij dit alles voelt.
Nu even confronteren … Het is níet het feit op zich dat je veel werk hebt, dat stress veroorzaakt. De oorzaak ligt veel dieper, namelijk in hoe jij dénkt over dat vele werk, wat jouw overtuigingen en gedachten zijn over of rond jouw werksituatie, welke waarden jij belangrijk vindt en die je mogelijks niet terugvindt in je werk, welke normen jij ooit aangeleerd kreeg en die je in je werksituatie blokkeren, welke gevoelens je leiden in je werk of omgang met collega’s, en zoveel meer.
In een één op één gesprek haal je samen met mij al die onbewuste factoren boven water. Ik stel je bijzonder veel vragen, spiegel zaken terug, koppel zaken aan elkaar en leg ze je terug voor en ja, … confronteer ook vriendelijk om inzichten scherper te krijgen. Dat op zích al is een enorme verheldering voor en over jezelf. Je ziet dan hoe jij eigenlijk (onbewust) denkt en voelt en hoe het komt dat je stress hebt, moe loopt en waarom je je gedraagt zoals je je gedraagt. Hierbij dan ook mijn uitnodiging om open te staan om naar jezelf te kijken. Door nieuwsgierig te zijn naar meer te weten over jezelf zal je merken wat een verademing dit zal geven.
Coaching is niet:
Tijdens coaching sessies vertel ik je niet wat je wel en wat je niet mag/moet doen. Je krijgt geen lessen in hoe het zou moeten. Je krijgt geen advies welke stappen je moet zetten of hoe je je moet gedragen.
Waarom niet? Omdat, simpelweg, algemeen objectief advies jouw eigen individueel probleem niet zal oplossen. Zoals gezegd, iedereen heeft zijn eigen stressfactoren, die komen uit jouw eigen gedachten, gevoelens of overtuigingen, normen of waarden. En die zijn voor ieder mens anders. Tijdens een coachingtraject zal je leren dat, wanneer je inzichten in jezelf groter worden en je jezelf beter begrijpt en leert kennen, je hieruit ook de nodige acties haalt die bij jou passen om je situatie te veranderen. Je zal dat wel merken.
Coaching is wel:
Coaching kan maar impact en verandering brengen in je leven als je zelf je nieuwe inzichten en de lessen die jij zelf eruit trekt, gaat inzetten en toepassen in je dagelijks leven. “If you always do what you always did, you will always get what you always got” (Albert Einstein). Als je écht verandering wilt in je leven, zal je ook gemotiveerd zijn om de (al dan niet kleine) stappen te zetten om je situatie te veranderen en te verbeteren.
Coaching is niet:
Vaak hoor ik “is dat dan gewoon vragenlijsten invullen en ervoor praten?” Neen, helemaal niet. Mijn coachings gaan niet over het invullen van (standaard) vragenlijsten of het uitvoeren van een heleboel zelfkennis oefeningen. Uiteraard zijn die ook altijd interessant en kan je die zeker eens doen. Tijdens elk individueel traject kijk ik naar wat jij nodig hebt. De vele vragen en vraagtechnieken die ik inzet, zetten je aan tot zelfreflectie en stilstaan bij jezelf.
Coaching is wel:
Coaching is een middel, een manier, een ‘facilitator’ om je te helpen. Ik verbind me er toe al mijn kennis en kunde in te zetten om jou zo goed mogelijk te helpen tot inzichten te komen, jezelf beter te leren kennen en tot verandering te helpen.
Elk gesprek is bovendien strikt vertrouwelijk. Niets daarvan gaat buiten de 4 muren, niet naar je werkgever, ook niet als die jouw sessies betaalt, niet naar je familie, tenzij je dat zelf doet of tenzij jij daar zelf de toestemming en inhoud aan geeft.
Coaching is niet:
Coaching biedt geen resultaatverbintenis. Het gárandeert je geen gelukkig leven. Het is geen aankoop van een product. Ik verbind me er wél toe om alles in te zetten dat in mijn kennis en vermogen ligt om jou te helpen, in jouw eigen individuele situatie, tot nieuwe inzichten te komen en samen actiepunten te definiëren die jou kunnen helpen tot verbetering. De acties zelf liggen volledig in jouw handen. En het is de combinatie van beide die zal leiden tot verandering.
Coaching is wel:
Coaching is een proces, een groeiproces. Elk proces neemt tijd. Elke verandering neemt tijd. Ook hier is dat niet anders. Je situatie veranderen, gebeurt niet op korte tijd. Ook hier zal dat stapsgewijs gebeuren en zal je de tijd de tijd moeten geven om te groeien. En dat doen we samen.
Coaching is niet:
Daartegenover staat dan dat coaching geen “quick fix” is. Het is ook niet door één of twee gesprekken dat je probleem zal opgelost zijn. Dat staat haaks tegenover het procesmatige. Het is maar door meerdere sessies te volgen, door op te pakken wat je hieruit leert en er alert en bewust mee bezig te zijn, dat je naar een duurzame verandering kan evolueren. Dat gaat stap voor stap. Verschillende sessies houden je dan ook op “scherp” om verder aan jezelf te werken.
Coaching is wel:
Je doet het niet alleen. Als coach ben ik er voor jou om met jou samen door dit proces te gaan. Met deze grote lijnen probeer ik je te helpen om meer inzicht te krijgen in de werking en het effect van coaching. Mocht je hierbij vragen hebben of “getriggerd” zijn of het iets voor jou kan zijn, aarzel niet om gewoon, vrijblijvend, een telefonisch gesprek aan te vragen op deze website. Dan bespreken we samen waar je mee zit en kijken we samen of ik je al dan niet zou kunnen helpen.
Interesse in coaching?
Zit je zelf vast en wil je geholpen worden? Kijk dan even naar mijn aanbod of laat ons gewoon even bellen.
Meer van dat?
Spreekt je dit aan? Lees je graag meer over hoe je je zelf kennis kan verhogen? Wil je deze inzichten graag ontvangen? Schrijf je dan in voor de 'nieuwsbrief'. Ik schrijf er enkele per jaar.
Veranderen vraagt moed. Waar haal je die?
Angst voor verandering? Tips om te veranderen? Mis je zelfvertrouwen? Het geheim wapen om te veranderen is moed. Lees meer hier.
Snel emotioneel geraakt? Hoe komt dat?
Emoties zijn deel van ons mens-zijn. Maar soms nemen ze de controle over ons zelf. Dan is het goed te begrijpen waarom je emotioneel geraakt wordt.
Coronatijden ... volhouden... ja maar hoe?
We worden zwaar uitgedaagd door het COVID-19 virus. Omgaan met stress, onzekerheid, onduidelijkheid, weinig perspectief... En toch moeten we manieren vinden om gemotiveerd te blijven zodat we het virus overwinnen.
Voel je als manager dat je meer of beter kan, maar "iets" houdt je tegen om te veranderen?
Voel je je als manager of ondernemer geremd of vastzitten in wat je doet? Ben je toe aan verandering maar je weet niet wat of hoe te veranderen? Dat voelt aan als een frustratie, want je zet je volle potentieel niet in. Inzicht in jezelf, je angsten doorbreken en actie zijn hiervoor nodig.
5 tips tegen perfectionisme, hoe aanpakken?
Perfectionisme duwt professionals vaak wel vooruit in hun carrière, maar soms kan de prijs die ze hiervoor betalen hoog zijn: stress, angst, zelftwijfel, onzekerheid, … Wat hen tot perfectionisme leidt, is vaak het onbewust verlangen naar waardering en goedkeuring van anderen. Ontdek hier tips.
Waarom het goed is jouw balans te maken van het voorbije jaar en decennium
Aan het einde van een jaar, van een decennium, is het nuttig om er even bij stil te staan en de balans te maken. Want, hoe je de dingen nú ziet, zal vormgeven aan je toekomst, aan hoe je een nieuw (werk)jaar zal starten.
19 december 2019
5 stappen om als manager om te gaan met stress
Last van stress? Onthoud vooral dat vertragen, afstand nemen en tijd nemen voor reflectie bijzonder nuttig zijn.